2008. április 13., vasárnap

Jónai Éva Hava és az EMK első 12 éve Magyarországon

„Tegyem, ami belülről nagyon izgat.

Tegyem azt, ami engem megihlet,

és nagyon izgat.”

Jónai Éva Hava

A „zsiráfnyelv” tanulása és tanítása előtt Jónai Éva Hava angol tanárként kidolgozott gyerekek számára egy tanítási módszert, „amely közösségi játékon, mozgáson és hangképzésen keresztül olyan erőket is segít beépíteni, mint például a kreativitás, önbizalom, együttérzés és összetartozás”.[1]

Módszeréről rendszeresen tartott előadásokat, műhelyeket a SEAL (Society for Effective Affective Learning) Nemzetközi Interdiszciplináris Alapítvány által rendezett nemzetközi konferenciákon. 1994-ben megalapította a SEAL-Hungary Alapítványt, amely 2004-től közhasznú alapítványként működik.

Marshall Rosenberggel és az EMK-val 1995-ben egy SEAL konferencián találkozott. Ez a találkozás mélyen megérintette: „egyszer csak azt éreztem, hogy nem tudok megszólalni. Csak bólogattam. Kitágult a tüdőm és egy nagy lélegzetet tudtam venni, úgy éreztem magam, mint aki elolvadt a napon, mint egy darab vaj. Egészen különös állapot volt”[2]

Így hát azonnal megszületett az elhatározás, hogy megtanulja ezt a kommunikációs módszert, és megpróbálja Magyarországon is elterjeszteni. Ezért az 1996 májusában általa szervezett Keresztutak elnevezésű 4 napos nemzetközi konferenciára meghívta díszvendégnek és fő előadónak Marshall Rosenberget. A 27 országból érkezett több mint 500 résztvevő nagy lelkesedéssel fogadta az előadásokat.

A sikert jól mutatja, hogy néhány héttel a konferencia után Marshall Rosenberg felkérte Jónai Éva Havát, hogy szervezze meg az első magyarországi tréninget. Erre 1996 augusztusában került sor. Ezt követően Jónai Éva Hava szervezte éveken át Marshall Rosenberg magyarországi látogatásait és tréningjeit, gyakran ő vállalta a tolmácsolást is.

A konferencia után a szervezőkből megalakult egy informális EMK csoport, akik hetente találkoznak a mai napig. A összejöveteleken mindenki egyaránt tréner és tanuló. Az 5-10 ember, a „kemény mag” többsége később maga is tréner lett.

1997-ben 3000 példányban kiadták a Keresztutak Konferencia és az augusztusi tréning előadásaiból készült kiadványt a SEAL-Hungary Alapítvány és a Keresztutak Egyesület munkatársai fordításában és szerkesztésében. Ebben az évben, szintén 3000 példányban, lefordították és kinyomtatták még Nancy Sokol Green Zsiráfosztály című könyvét, mely az EMK iskolában történő alkalmazásához ad útmutatást. 2001-ben adták ki Marshall Rosenberg: A szavak ablakok vagy falak című könyvének magyar fordítását.

2000-ben Jónai Éva Hava nemzetközi akkreditált tréner lett. A nemzetközi szervezetben ekkor még Marshall Rosenberg tevékenyen részt vett a trénerek minősítésében, a folyamat sem volt még olyan szabályozott, mint manapság. Ugyanebben az évben Hava fontos döntést hozott, abbahagyta az angol tanítást, hogy kizárólag trénerként dolgozhasson. Akkreditált trénerként nemzetközi tréningeket is tarthatott volna külföldön, hiszen angol tanárként nem jelentett volna gondot a nyelv sem, de ő az itthon maradás mellett döntött, mert „ az a nagy álmom volt, hogy csinálni kell itt egy fészket, vagy valamit az EMK-nak, hogy többen egyszerre tanuljuk és terjesszük”.

2001-ben akkreditálták az EMK-t OKJ tanfolyamként pedagógusok számára. A tréningek nyíltak, bárki beléphet bármikor. „Az az elv, hogy a régiek is tudnak tanulni az újaktól és abból, hogy hogyan lép be valaki (…) nincs strukturált fejlődés, mindig a belső fejlődés számít. A belső fejlődés az abból is táplálkozik, ami egy régebbi dolognak az átgondolása.”[3] Erről a struktúra nélküli fejlődésről a 4.2 pontban még bővebben írok, mert ez nagyon lényeges jellemzője a Jónai Éva Hava tréningjeinek.

Az 1996-2004 közti időszakban 1-3 napos kommunikációs tréningeket tartottak, éves szinten körülbelül 20 alkalommal. Létrejöttek informális csoportok is, akik heti rendszerességgel találkoztak. Pontos nyilvántartás nincs a résztvevők létszámáról, de a tréningek éves számát és a résztvevők átlagos létszámát figyelembe véve mintegy két-háromszáz ember ismerkedett meg évente az EMK-val.

Az elmúlt 12 év alatt, tehát mintegy 2-3 ezren ismerhették meg tréningeken az empatikus kommunikációt. Azt, hogy a résztvevők milyen mértékben terjesztették a „zsiráf” nyelvet otthonukban, munkahelyükön és baráti körükben, nem lehet felmérni, de valószínű, hogy ezek száma további több ezerre tehető.

2004 márciusában Jónai Éva Hava elindította a társtréner képzést, mert „eszembe jutott, hogy az volna jó, hogyha nem mindig mások jönnének, tehát ha lenne egyfajta egymásra épülés, ha olyan emberek jönnének, akik azt vállalják fel, hogy ők ebben elmélyednek, és ezt gyakorolják egyre inkább az életükben.”[4]

A kezdetben 2 éves képzés mostanra 3 évesre bővült, havonta 1 egész napos tréning van és évente 2-3 alkalommal szerveznek 3 napos elvonulásokat. Ezek is nyitottak, tehát nem csak társtrénerek vehetnek részt rajtuk. A társtréner képzés két 10-12 fős csoporttal indult, 2004 őszétől létrejött a 3. csoport is. Működik 1 „nyitott” csoport is, tehát havonta összesen 4 egész napos tréning van rendszeresen. Ezeken kívül vannak még az alkalmi felkérések vidéken és intézményeknél.

Az EMK mellett Jónai Éva Hava sok más személyiségfejlesztéssel illetve gyógyítással kapcsolatos képzésben is részt vesz (jóga, pszichodráma, szakrális körtánc stb) kineziológia oktató és Reiki mester-tanítói képzettséget szerzett.

Meggyőződése, hogy a művészet és a mozgás nagyon erős kiegészítői a személyiség fejlődésének. Az EMK elméletének kidolgozásakor Marshall Rosenberg is számos vallás, filozófia és tudomány forrásából merített.


[1] Gáspár Katalin és Jónai Éva Hava (2002): Interjú zsiráfnyelven. http://www.emk.hu/sajtoszoba_interjuzsirafnyelven.php Letöltés ideje: 2008.02.02.

[2] Interjú Jónai Éva Havával (2008): 3. melléklet i.p.

[3] Interjú Jónai Éva Havával (2008): 3. melléklet vii.p.

[4] Interjú Jónai Éva Havával (2008): 3. melléklet vii.p.

Nincsenek megjegyzések: