2008. április 14., hétfő

Az első 12 év magyar trénereiről dióhéjban


A jelen dolgozatban elsősorban azt kívánom bemutatni, hogy egyetlen ember tevékenysége mekkora hatással lehet egy informális hálózat kialakulására. Láthattuk, hogy Marshall Rosenberg 40 év alatt hat földrészen több százezer emberhez juttatta el az általa kifejlesztett kommunikációs rendszert és tudatosságot. Jónai Éva Hava elmúlt 12 évi munkája nyomán szintén több ezer embernek segített abban, hogy kapcsolatba kerüljön az EMK-val és megismerhesse, gyakorolhassa azt.
Természetesen egyikük sem volt egyedül ebben a hatalmas munkában. Marshall Rosenberg mögött 1984 óta ott áll az általa létrehozott szervezet, de az előtt is mindig voltak segítő barátok, önkéntesek. Jónai Éva Hava is többször említi, hogy mennyi segítséget kapott a családjától, barátoktól és az EMK-val foglalkozók egyre népesebb közösségétől.
A teljesség igénye nélkül szeretnék megemlíteni néhány nevet, akik az EMK eddigi magyarországi terjesztésében fontos szerepet játszottak.
A másik nemzetközileg akkreditált tréner, Rambala Éva, a következőket írja magáról honlapján[1]: „1996 óta folyamatosan tanulok Marshall Rosenbergtől, az Erőszakmentes Kommunikációs modell kidolgozójától. 2000 óta rendszeresen dolgozom mellette, mint az International Center for Nonviolent Communication (Nemzetközi Erőszakmentes Kommunikációs Központ) által akkreditált tréner, és a kelet-európai project vezetője. A munkám során volt szerencsém Európán kívül Ázsiában, Dél-Amerikában, az USA-ban, Kanadában és jó néhány volt szocialista országban dolgozni.
A nyitott csoportok mellett közigazgatási szervezetekkel, vállalatokkal és gyermekvédelmi intézményekkel dolgozom”. Nemzetközi elismertségét mutatja, hogy megválasztották a 2006-ban létrehozott héttagú
Global Coordinating Council tagjának. A GCC célja, hogy segítse az együttműködést a nemzetközi hálózat helyi csoportjai és a szervezet között.
A ”kemény magból,” vagyis az 1996-os Keresztutak konferencia után létrejött informális, önképző EMK csoportból is többen tartanak tréningeket. 
Az EMK honlapon a Társtrénerek között olvashatunk Strasser Katáról, aki 1999-ben kezdett gyakorló csoportokat vezetni és tanfolyamokat tartani szülőknek, tanároknak, diákoknak, segítő foglalkozásúaknak és nevelőknek. A bevezető előadások, egész napos és félnapos tréningek, egyéni és párkapcsolati konzultációk mellett akkreditált 30 órás pedagógusképzést is vállal. 
Bozó Edit gyakorló csoportot indított Gödöllőn és Szentpéteri Julianna is 8 éve tart már tréningeket, ezekről elsősorban e-mailekben lehet értesülni.
A Társtréner képzésben résztvevők közül is egyre többen tartanak tréningeket. 
A honlapon Árvay István, Vásárhelyi Zoltán és Verschoor Brigitta bemutkozása és elérhetősége olvasható. Haas Laura e-mailben hívta az érdeklődőket az édesanyáknak szervezett EMK tréningjére. Halász Péter [2] férfiak számára szervez 2006 óta „kedd esti beszélgetéseket”.



Letöltés ideje: 2008.02.22.

Nincsenek megjegyzések: