2008. április 14., hétfő

Az EMK az óvodában Magyarországon

Az EMK tréningeken gyakran vesznek részt óvónők. A törvény által előírt továbbképzések keretében egyre többen jelentkeznek az EMK akkreditált képzésére. Nagy lelkesedés jellemzi őket és az itt megtanultakat szinte azonnal átültetik a gyakorlatba.

Jó példa erre a Pusztaszabolcson működő óvoda, ahol az óvónők a „zsiráf” nyelvet alkalmazzák a nevelésben.

2006 óta hárman járunk társtréner képzésre, és Jónai Éva Hava kérésére 2007 szeptember óta modell óvodái lettünk e módszernek, elsőként Magyarországon. Amellett, hogy a kollegák és a szülők körében gyakoroljuk az EMK-t, kidolgozzuk azokat a technikákat és azt a módszert, amivel a gyermekek számára is érthetővé tudjuk tenni, hogy ők is hasznosíthassák konfliktus helyzetekben és kapcsolataikban.

Szívesen felvesszük a kapcsolatot kollégákkal és szeretettel várunk minden iskola- és óvodapedagógust az egész országból. Előzetes bejelentkezés után örömmel adunk ízelítőt arról, mi hogyan csináljuk.” [1]

A fiatal gyerekek sokkal fogékonyabbak a „zsiráf” nyelv használatára, hiszen még sokkal kevesebb „sakál” nyelvet kellett hallaniuk életükben. A gyerekek számára rengeteg játékos gyakorlatot találtak ki, hogy ezek segítségével konfliktusaikat jobban tudják kezelni, és nyíltabbak legyenek a világ felé, barátkozóbbakká váljanak társaikkal szemben, és jobban ki tudják fejezni, hogy valójában mire is van szükségük. A gyakorlatok, metaforák és játékok szintén megtalálhatók a honlapon, akárcsak az óvónők véleménye az EMK használatáról: „A módszer támogatja az egészséges önbizalom és a tudatos odafigyelő életszemlélet kialakítását és fejlesztését, megmutatja, hogyan törjük át azokat a gondolkodási mintákat, amelyek haraghoz és depresszióhoz vezetnek. Kapcsolatainkban képesek leszünk felhasználni az empátia és az őszinteség gyógyító erejét. Megtanuljuk, hogyan tegyük az életet szebbé, magunk és mások számára.” [2][1] Az Erőszakmentes Kommunikációról (EMK) - Az élet nyelve http://zsirafovoda.uw.hu/ Letöltés ideje: 2008.02.11.

[2] Az Erőszakmentes Kommunikációról (EMK) - Az élet nyelve http://zsirafovoda.uw.hu/ Letöltés ideje: 2008.02.11


Nincsenek megjegyzések: