2021. október 17., vasárnap

MICIMACKÓ BÖLCSESSÉGE: VÉLEMÉNYEK ÉS TÉNYEK

A "csacsi öreg medve" bölcsessége közismert Milne  szivetmelengető két könyvéből Felsorolni se lehet, hogy ki mindenkit ihletett meg az alakja, köztük Bródy Jánost is. Az ő Micimackó-dala zümmög bennem már néhány napja: 

Ismert erdei körökben az az általános nézet
hogy Micimackó, mint minden medve, szereti a mézet
És ez nem csak afféle szerény vélemény
hanem határozottan állítom, hogy tény, tény, tény

(általános) nézet -  (afféle szerény) vélemény -  tény, tény, tény

Fontos tanuság  mindannyiunknak: 
Ne keverjük ösze a tényeket és a nézeteket, véleményeket!


Miért olyan fontos ez? 

Mert a tények vitán felül állnak, míg a vélemények, nézetek egyéniek, szubjektívak. 
Lehet velük egyetérteni vagy nem, lehet róluk vitatkozni, vagy egyszerűen tudomásul venni és elfogadni mások másilyen véleményét. Nem vagyunk egyformák és ez nagyon jó így. 
Ideális eetben két vélemény találkozásából létrejöhet egy olyan harmadik, ami magába foglalja mindkét vélemény tényeit, értékeit. 
Nézetünk függ a nézőpontunktól  és semmi akadálya, hogy időnként átmenjünk mások nézőpontjába és onnan, az ő szempontjaikkal nézzünk rá valamire. Ettől még nem kell feladnunk a saját véleményünket, bár lehetséges, hogy a másik jobb megértése után már nem pontosan ugyanoda megyünk vissza, ahonnan elindultunk. Változtatunk az álláspontunkon. (Ugye milyen kifejező az anyanyelvünk?)


                                                     Miért lehet veszélyes,                                                                ha a véleményeket vitathatatlan tényekként kezeljük?

 A saját véleményünk sokszor olyan egyértelműen igaznak tűnik a számunkra, hogy észre se vesszük, hogy ettől még nem lesznek tények. 
Egy szexuális felvilágostó plakátról jutott mindez az eszembe, amit nagy lelkesedéssel osztott meg egy barátnőm a FB-on. Rengeteg  dícsérő, lelkesedő hozzászólást kapott, hogy "Igen, ez az" és "Bárcsak mi is kaptunk volna egy ilyet!" 
Nekem is nagyon tetszett elsőre, mert sok tabunak számító, fontos témát érint őszintén. 
Azután néhány mondatot olvasva elbizonytalanodtam, kezdett kellemetlen érzésem lenni. 

Végül rájöttem, hogy mi zavar: 
csupa-csupa állítás volt a plakáton. 

Azaz tényként, szaktanácsként üzent olyasmit, aminek nincs bizonyított alapja. Akkor jöttem rá arra is, hogy amikor egyetértettem ezekkel a véleményekkel, akkor nem tűnt fel, hogy ezek is szubjektív vélemények! Valószínűleg ez történt a lelkes támogtókkal is - egyetértettek vele, tehát alkalmasnak tartották, hogy kijelentő módban, azaz vitán felül álló tényekként szerepeljenek ezek a mondatok egy felvilágosító plakáton. Ezt különösen veszélyesnek tartom, hiszen azoknak szól a felvilágosítás, akiknek a tudása és tapasztalata még nem elegendő ahhoz, hogy biztosan láthassa a különbséget tény és vélemény között. 

Egyre nagyobb méreteket ölt manapság, hogy a világhálón használt algoritmusok a velünk hasonlóan gondolkodók "vélemény-buborékaiba" terelgetnek minket. Mivel ezekben a "buborékokban" mindenki egyetért, így még nagyobbb a veszélye annak, hogy tényként kezeljük a véleményünket és még kisebb az esélye, hogy építő párbeszéd jöhessen létre azok között, akiknek különbözik a véleménye. Fontos alap szerintem, hogy  minden vélemény eyenrangú és így vitára érdemes. Csak a tények nem vitathatóak. 

A nyitottság, az elfogadás nagy ajándék a másiknak, de talán még nagyobb ajándék saját magunknak, mert "cserébe" egyrészt gazdagodhatnak a kapcsolataink és másrészt árnyaltabb, reálisabb lesz a tudásunk magunkról és a világról. 

Nincsenek megjegyzések: