2008. március 1., szombat

Sakál és/ vagy Zsiráf?

A zsiráf a jelképe az EMK-nak. Marshall B. Rosenberg azért választotta a zsiráfot, mert neki van a szárazföldi állatok között a legnagyobb szíve, akár 13 kilogrammosra is megnő azért, hogy elegendő vérrel lássa el a fejet. Nagyon fontos a szív és a fej közti kapcsolat a kommunikációban és ezt talán legszebben Saint-Exupéry fogalmazza meg Kisherceg című munkájában: „Jól csak a szívével lát az ember. Ami lényeges az a szemnek láthatatlan”.[1]

A zsiráf még abban is nagyon jól tükrözi a EMK gondolkodásmódját, hogy magasságából adódóan képes felülről nézni a problémákat, nagyobb látókörrel rendelkezik az átlagosnál. „Einstein szerint semmilyen problémát nem lehet megoldani azon a szinten, amin a probléma van, csak magasabb pontról rálátva vagyunk képesek megérteni az összefüggéseket és megtalálni a kivezető utat.[2] Ezt a tudatosságot, szemléletmódot szimbolizálja tehát a zsiráf és az ő ellenpárja a sakál.

Azt azonban nem mondhatjuk, hogy a sakál a rossz megtestesítője lenne. „A különbség a zsiráf és a sakál között az, hogy a sakál mindennapjaink olyan helyzeteit képviseli, amikor tehetetlennek érezzük magunkat és reakcióinkkal egyre mélyebbre kerülünk az elkeseredésben és fájdalomban, míg a „zsiráf” szemlélete és kommunikációs eszközei kivezető utat mutatnak az értelmetlen küzdelemből”.[3]


Rambala Éva nemzetközi EMK tréner felhívta a figyelmemet, hogy a CNVC óvatosságra int a két állat szimbólumként való használatával, mert ezek jelentése kultúránként változó lehet. Magyar nyelvterületen azonban a két jelkép egyértelmű, ezért dolgozatomban továbbra is ezeket a több évtizede sikerrel alkalmazott szimbólumokat használom.



[1] Gáspár Katalin és Jónai Éva Hava (2002): Interjú zsiráfnyelven. http://www.emk.hu/sajtoszoba_interjuzsirafnyelven.php Letöltés ideje: 2008.02.02.

[2] Gáspár Katalin és Jónai Éva Hava (2002): Interjú zsiráfnyelven. http://www.emk.hu/sajtoszoba_interjuzsirafnyelven.php Letöltés ideje: 2008.02.02.

[3] Gáspár Katalin és Jónai Éva Hava (2002): Interjú zsiráfnyelven. http://www.emk.hu/sajtoszoba_interjuzsirafnyelven.php Letöltés ideje: 2008.02.02.

Nincsenek megjegyzések: