2008. március 3., hétfő

Hava

Aki Magyarországon foglalkozik az emk-val, biztos tudja, hogy kiről van szó, hiszen Hava, teljes nevén Jónai Éva Hava, nevéhez méltóan ősanyai szerepet tölt be az emk hazai terjesztésében.
(Zárójelben jegyzem meg, hogy a másik két nemzetközi tréner is Éva, Rambala Éva és dr Ruczek Éva.) Havával már több interjú is készült és számos írása olvasható a honlapján is.

Egy szerencsés "véletlen" hozott össze minket, édesanyám egyik barátnője rokona Havának és amikor 1996-ban Hava létrehozta a SEAL Hungary Alapítványt és megrendezte a mára már legendássá vált nagysikerű Keresztutak konferenciát, akkor anyukámnak ez a barátnője hozott nekünk is anyagot. Így vettünk részt a konferencián, melynek fő előadója Marshall Rosenberg volt.

Hava fáradhatatlan munkájának köszönhetően az azóta eltelt 12 évben több száz ember ismerhette meg az emk-t és próbálja életét, kapcsolatait ezzel a módszerrel, gondolatisággal békésebbé és gazdagabbá tenni. És persze tovább is vinni azt, hiszen a "zsiráf tanulók" maguk is próbálják tanítani az emk-t (ez a legjobb módja a tanulásnak) és így akár formálisan, tréningeken, akár informálisan, a családjuknak, barátaiknak és munkatársaiknak tanítják az emk-t. Van aki beszél az elméletről is és van, aki "csak" a példájával teszi ezt.

Hava 2004-ben 2 éves társtréner-képző tréninget indított, ami mára már 3 csoporttal működik és 3 éves lett, sokan a résztvevők közül már indítottak is saját emk-s csoportokat. Életem egyik nagy ajándékának tekintem, hogy a kezdetektől részese lehetek ennek a folyamatnak, mint az első ilyen csoport tagja. Bár a mi 2 évünk már lezárult, elsősorban az Interneten tartjuk továbbra is a kapcsolatot és elszórtan tréningeken is részt veszek, ha már nem is havi rendszerességgel. Ezt a blogot is részben a kapcsolattartás igénye hozta létre.

Sok tanár is tanul Havánál és így egyre több "zsiráf" osztály, iskola, óvoda van már az országban, tehát a 12 éve elindított folyamat az aktív százak mellett akár több ezer olyan ember életét is megérinthette, akik talán sohasem hallottak Haváról.

Nincsenek megjegyzések: